nedeľa 2. júna 2013

Rudá jako rubín : Kerstín Gierová - Recenzia

Anotácia:
Žít v rodině, která je samé tajemství, není pro šestnáctiletou Gwendolyn zrovna snadné. Jednoho dne se s ní zatočí svět a ona se rázem ocitne ve známé ulici, jenže téměř sto let před svým narozením. Vzápětí pochopí, že tím největším rodinným tajemstvím je ona sama. Zbývá jí ale ještě pochopit, jaké nebezpečí člověku hrozí, když se zamiluje napříč časem.
  • Autorka: Kerstín Gierová
  • Originálny názov: Rubinrot - Liebe geht durch alle Zeiten
  • Počet strán: 335
  • Séria: Drahokamy
  • Diel: prvý
  • Preložila: Tereza Pecková
  • Vydavateľstvo: CooBoo ; Albatrosmedia
  • Moje hodnotenie: 3/5

Gwendolin a jej rodina bývajú v Londýne v 21.storočí. Všetky generácie sa u nich dedí gén. Ale vždy len u žien. Ten gén im umožňuje cestovať v čase do minulosti. Gwendolinina rodina je presvedčená, že gén zdedila jej sesternica Charlotte. Preto už od malička chodí na hodiny šermu a poctivo sa pripravuje na cestovanie v čase a takisto aj prvý skok do minulosti. Zatiaľ, čo sa všetko učila, jej sesternica Gwen si užívala pohodlné a vysnené detstvo. Jedného dňa sa ale všetko zvrtne. Nastanú problémy a všetko, čo plánovali sa zrúti ako domček z karát. Zmení sa to na totálnu katastrofu. Vyriešia problémy a vrátia všetko do normálu ? Zmieria sa s novými zisteniami ?

Hneď, ako sa mi kniha do rúk, som bola prekvapená a nadšená zároveň. Páni !!! Tak peknú obálku som už dlho nevidela. A poviem vám, aj keď ružovú moc nemusím, tak je vážne podarená ! Ale to asi každému, nie ? No a keď dáte dole prebal, tak je to blaho pre oči i dušu. ;) Hneď ako prvé mi napadlo, že ma čaká pri čítaní poriadky precukrovaný románik pre jedenásť ročné kočky. Predstavovala som si príbeh úplne iný a tak nudný, zároveň s tak odlišným a zase klasickým príbehom. No a veru som bola hrozne veľmi zaskočená.

Gwendolin je šestnásť ročná stredoškoláčka, ktorá miluje rozprávanie sa a tiež pozeranie DVD-čiek s jej najlepšou kamoškou Leslie. Okrem toho má veľmi rada dejepis a svojich mladších súrodencov. Nie je typická puberťačka, ktorú zaujímajú prevažne chalani, nákupy a podobné záležitosti. Kupodivu je príjemnou spoločníčkou. Okamžite som si ju obľúbila. Najlepšia kamarátka Leslie, tiež nie je taká zlá ako vyzerá. Je ochotná pre Gwen spraviť veci, ktoré potrebuje. Väčšinou to však predstavuje len googlovanie. ;) James, miestny duch, ktorý im "straší" na škole je taktiež Gwendolinin kamarát. Práve na ňom som sa viackrát zasmiala a bol vážne super. Je s ním sranda. A hlavne jeho typický štýl rozprávania, ktorým normálne vravel kedysi dávno. Gideon de Villiers je typ chalan, ktorý si myslí, že spasí celý svet. Sprvu mi príde ako namyslený a dosť nesympatický. Ale však samozrejme sa to zmení. Aj keď tak možno nevyzerá, tak sa z neho vyčaruje pôvabný a fajn mladík. 

Sprvu to tak aj vyzeralo. Začalo sa to úplne chaoticky. Prológ, ktorý obvykle zaručuje zaradenie do deja, času a miesta ma celkom zmiatol. Aj keď to tak zvyčajne býva a je to zámer, moc sa mi to nepáčilo. Nevedela som si vybaviť nič. Celé to zoznamovanie sa s novým prostredím mi robilo ťažkosti. Informácie boli zložité a ťažko zapamätateľné. Takisto aj čo sa týka histórie, aj keď jej tam bolo trošku pomenej, tak to bolo fakt komplikované, zamotané a aj neprehľadné. Cestovanie v čase je pre mňa nová téma a dosť mi trvalo, dokedy som sa do toho dostala. Toto bola moja prvá kniha o tom. Tešila som sa ako sa s tým autorka pohrá. A veru že sa pohrala. Tému zvládla celkom obstojne aj keď podľa mňa jej niekedy niečo ušlo. Romantika tiež nechýba. Síce je tam dodaná v menšom množstve, tak to bolo pekné a prijateľné. Príbeh je vcelku aj dosť svojský. Kerstín Gierová ho doplnila aj štipkou humoru, ktorý tam chýbal. Spravila veľmi dobre. Koniec bol dosť otvorený a skončil sa žiaľ v tom najlepšom. Práve takéto konce neznášam. Núti vás to kúpiť si ďalší diel, Modrá jako safír, aby ste vedeli ako to dopadne. No, nechám sa prekvapiť.


Ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia za poskytnutie recenzného výtlačku. 
Knihu si môžete kúpiť TU.

                           Podľa tejto knihy natočili aj film. Môžete pozrieť trailer:

4 komentáre:

  1. Tak na začiatku človek netuší o čom je reč 8D ten prológ som pochopila až niekedy v polke knihy, kde som si ho prečítala potom ešte raz 8D Ale inak som veselo sledovala a páčilo sa mi, že to bolo tak premyslené časovo 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na túto knihu sa už dlho chystám, ale tá téma ma nejako odradila. Ale tvoja recenzia sa mi veľmi páčila a už aj u viacerých som čítala len dobré. Tak si to asi prečítam :) A aj ten film vyzerá dobre :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Odpovede
    1. Je to podľa mňa jedna z najlepších kníh - cestovanie časom. ♥ Určite sa do nej pusti. :)

      Odstrániť

Každý komentár poteší. :))