nedeľa 26. januára 2014

Fitness pro ženy - Anatomie - Jean-Pierre Clémenceau, Frédéric Delavier - Recenzia

Anotácia:

Díky cenným radám slavného francouzského trenéra Jean-Pierre Clémenceaua, kterému za svoji postavu vděčí mnohé celebrity, a anatomickým kresbám Frédéricka Delaviera, známého autora příruček o posilování, si během několika týdnů vytvarujete takové tělo, o jakém jste vždy snila! V této knížce najdete jasné a přesné rady pro sestavení vašeho vlastního tréninkového programu, a postupy krok za krokem k více než stovce cvičení (všechny doprovázené barevnými fotografiemi a popisnými anatomickými kresbami).

  • Autori: Jean-Pierre Clémenceau, Frédéric Delavier
  • Počet strán: 144
  • Vydavateľstvo: CPRESS
  • Preložila: Pavla Pokorná
  • Moje hodnotenie: 4/5
Anatómia je veda o stavbe organizmov (rastlín, živočíchov a aj človeka). Termín anatómia vznikol z gréckeho anatemnein, čo v preklade znamená rozrezávať, pretože najbežnejšie používanou metódou v anatómii bola pitva. Autori tejto knihy nám priniesli návod ako si vytvarovať také telo, o ktorom každý sníva. Aby nám umožnili presnú predstavu pohybu svalov pri cvičení stavili na grafické, detailne "rozpitvané" kresby. Musím uznať že sú naozaj krásne.

Na úvod si môžeme prečítať niečo málo o autoroch. Beriem to ako plus, pretože tie mená mi nič nehovoria. ;) Kniha sa celkovo skladá z dvoch častí. V prvej časti plnej teórie nájdeme napríklad : návod ako sa dostať späť do kondície - s vysvetlením dôležitých termínov, základy správneho dýchania, naťahovanie sa (strečing), niečo o vyváženej zdravej strave, o príjme tekutín, o mineráloch a vitamínoch a dokonca aj celulitíde. Keď si podrobnejšie preštudujeme napr. oblasť vitamínov nájdeme popisy jednotlivých vitamínoch, na čo sú potrebné a aj jedlo\pitie kde sa nachádzajú. V oblasti vyváženej strave nám autor Jean-Pierre opisuje jeho jedálniček a ako sa on travuje. Teda oblasť je písaná z formy "ja" rozprávanie. Nemusí sa však páčiť každému.

Druhá časť sa skladá prevažne z cvikov. Pre pravidelné cvičenie si môžeme vybrať z troch variant ťažkosti. Začiatočníčka, pokročilá a trénovaná. Ostatné cviky sú rozdelené do kategórií častí tela, ktoré chceme precvičovať. Paže, hrudník, ramená, brucho, pás, chrbát, sedacie svaly, stehná. Všetky cviky ešte nemám vyskúšané, ale tie čo áno musím uznať, že nie sú také ľahké ako na obrázku vyzerajú. Skoro každý cvik má aj, hore spomínanú, kresbu. Celá je čiernobiela, no farebnou je nakreslená tá časť, ktorú práve cvičíte. Pri každej kresbe sú aj presne a poctivo popísané svaly. Každý jeden. Napríklad - dvojhlavý lýtkový sval (m. fibularis longus). Teraz ako si podrobnejšie prezerám tie obrázky, som veľmi prekvapená koľko tých svalov máme. A ani si to neuvedomujeme.

Na pultoch kníhkupectiev sú rôzne tituly s týmto zameraním. Myslím, že táto vás ako aj mňa zaujme. Zrozumiteľné popisy,  stručné informácie a grafické spracovanie je veľké plus. Je užitočná? Podľa mňa jednoznačne. Nie som žiadna expertka, preto neviem posúdiť, či prinesie niečo nové aj trénovaným. Dúfajme že áno. Určite sa tu nájde aj tá chybička krásy. No veď posúďte sami. 



Ďakujem vydavateľstvu Albatros Media za poskytnutie recenzného výtlačku. 
Knihu si môžete kúpiť TU.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Každý komentár poteší. :))