pondelok 3. februára 2014

Moje sladké šestnáste storočie - Rachel Harrisová - Recenzia

Anotácia:

Cat Crawfordová má o pár dní osláviť svoje sladké šestnáste narodeniny. Avšak to posledné, čo si Cat praje, je extravagantná narodeninová oslava organizovaná jej temperamentnou nevlastnou matkou. Aspoň malou útechou je pre ňu plánovaný rodinný výlet do magickej Florencie. A keď ju pri prehliadke tohto úžasného mesta zavedie zvedavosť do cigánskeho stanu, ocitne sa priamo… v renesančnej Florencii.
Na tomto výlete do šestnásteho storočia, vyzbrojená len batohom plným vecí z budúcnosti, sa Cat stretne so svojimi predkami. A nie len s nimi, veď v tomto období je Florencia plná známych umelcov, ktorí práve tvoria svoje vrcholné diela. A samozrejme nie je núdza ani o zaujímavých ctiteľov… No podarí sa Cat nájsť cestu späť do modernej doby alebo jej talianske dobrodružstvo bude pokračovať navždy?

  • Autorka : Rachel Harrisová
  • Počet strán: 271
  • Originálny názov: My Super Sweet Sixteenth Century
  • Vydavateľstvo: CooBoo
  • Preložila: Lenka Loncová
  • Moje hodnotenie: 5/5
Oslava šestnástych narodenín môže pre niekoho znamenať splnený sen, alebo pre iných nočnú moru. Pre Cat Crawfordovú platí prípad číslo dva. Snúbenica jeho otca, Jenna, si myslí že sa jej to bude páčiť. Dúfa, že jej prinesie zaručený úspech. Predsa len Catina naozajstá mama je známa herečka a otec ospevovaný filmový režisér. Cat Jennu nemá veľmi v láske, najradšej by ju poslala kade ľahšie. Pokiaľ ide o úplatky, výlet do čarovnej Florencie sa zdá byť priam vynikajúcim nápadom. Neškodná prechádzka po námestí sa razom zmení na nečakané, ale za to vítané dobrodružstvo.

Knihy od vydavateľstva CooBoo mám veľmi rada. Takisto aj dejepis a povedala by som, že aj tému - cestovanie časom. Aj napriek tomu, že som čítala len pár kníh s touto tematikou, bola som celá happy, keď som sa dozvedela o tejto. Už len tá krásna obálka a renesančná Florencia znie lákavo. A naozaj neviem čo všetci máte s tým batohom. Vykašlite sa naň a radšej si poriadne prezrite krásnu róbu a začnite čítať!

Knižka sa poriadne rozbehla asi až tak po prvej tretine. Prvý dojem po prečítaní asi takýto : Ach, kde sú tie časy, kde ženy chodili len v šatách a mali sladké romániky? Žiadne televízory ani počítače a namiesto toho len prechádzky, bály a ctitelia. No, ale neviem čo by som si počala. Namiesto toho Cat sa podľa mňa až príliš ľahko aklimatizovala a zvykla si na ten spôsob. Skoro vôbec neriešila otázky typu Ako som sa sem dostala, Ako je to možné, alebo Kedy sa vrátim. Vedela však, že raz sa určite vráti a preto si užívala prepych a úžasné Taliansko. Kniha sa zameriava hlavne na to, aby si Cat z cesty časom odniesla ponaučenie. Nie vždy dostaneme čo chceme, preto musíme aj niečo urobiť. ;)

Cat je posadnutá svojím talianskym dedičstvom, keďže jej mama má korene práve zo spomínanej Florencie, a najmä renesanciou a čokoľvek s ňou spojené. Či už umenie, alebo každú umeleckú knihu a romány. Keď sa ta ocitne, nevolajú ju Cat, ale Signorita Patience D`Angeli. Prichádza z Anglicka do Florencie k príbuzním, lebo otec skutočnej Patience zomrel. Teta Francesca, strýko Marco, sestrenica Alessandra a bratranec Cipriano sú zrazu novou súčasťou tohto výletu. Taktiež aj Catinými príbuznými. Najväčšia sranda na tom je, že oni sú skutočne jej príbuznými. Stačí pridať niekoľko pra,pra,pra,pra,... :D

Neskutočne som si prostredie a hlavne aj postavy zamilovala. Cat mi prišla najprv ako poriadne rozmaznané decko, aj keď sa tvárila, že ním nie je. Bola som prekvapená, keď sa počas výletu riadne zmenila. Milá a priateľská Cat. Dokonca aj vtipná. Óó a kamarát Cipa, Lorenzo Calipelli ?? Nemám slov, ten mi sadol ako uliaty. Zamilovala som si ho neuveriteľne. Románik bol sladučký ako med. Zápletka nebola veru priehľadná, ale za to jednoduchý, atraktívny a pútavý dej stál za to! Neočakávajte ale od knihy hŕbu akčných scén. Podľa mňa sa bude páčiť nenáročným čitateľom, skôr násťročným než zrelým dospelákom. Aj keď ja napríklad milujem dystópie a knihy plné akcie, tak táto je fakt vydarená a teším sa na pokračovanie. Koniec ináč bol fakt super, aj keď som to tak trochu fakt čakala. A ešte aby som nezabudla, poznáte niekoho kto si berie na pár hodinovú prehliadku mesta batoh s kefkou na zuby s pastou, nabíjačkou, pleťovou maskou alebo penou do kúpela ?? To mi prišlo trochu šialené. No čo už, ale inak som si pri nej pekne oddýchla a rozhodne si ju plánujem prečítať znova. Som si istá, se sa aj vám zapáči.

Ďakujem vydavateľstvu Albatros Media za poskytnutie recenzného výtlačku.
 Knihu si môžete kúpiť TU.

4 komentáre:

  1. O tejto knihe som počula, ale buď som bola tak lenivá alebo ma naozaj nezaujalo o čom táto kniha je, že som si nikdy neprečítala anotáciu. Až doteraz. A zisťujem... že nejak mám o túto knihu záujem.. koľko dobrých ohlasov som počula na túto knihu, je veľká pravdepodobnosť, že sa mi kniha bude páčiť.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na tuhle knížku jsem četla dost kladných recenzí a dost mě zaujala. Rozhodně si ji někdy přečtu. =)

    OdpovedaťOdstrániť

Každý komentár poteší. :))