sobota 22. februára 2014

V zajatí snov : Precitnutie - Lisa McMannová - Recenzia

Anotácia:
Temné sny prichádzajú! Sedemnásťročná Janie sa noc čo noc dostáva do cudzích snov, ktoré odhaľujú odvrátenú stránku ľudského života. Janie sa nemôže nikomu zdôveriť - neuverili by jej a mysleli by si, že sa zbláznila. A tak žije so svojou schopnosťou ako s prekliatím, ktoré nedokáže ovládať. Raz sa Janie prepadne do nočnej mory, z ktorej jej stuhne krv v žilách - prvý raz nezostáva v niečej zvrátenej duši len pozorovateľkou, ale stáva sa aj účastníčkou...
  • Autorka: Lisa McMannová
  • Originálny názov: Wake
  • Počet strán: 215
  • Diel: prvý
  • Preložila: Ema Liptáková
  • Vydavateľstvo: Fragment
  • Moje hodnotenie: 3/5
Janie býva so svojou mamou v malom mestečku v chudobnej štvrti. Otca nikdy nespoznala a mama trávi skoro celý čas so svojimi "kamarátkami". T.j. s fľašou chľastu a posteľou. Janie preto neostáva nič iné, ako sa starať o domácnosť sama. Svet opísaný v knihe je takmer ako ten náš. Má kamarátov, chodí na strednú školu, pracuje v miestnom domove dôchodcov aby si zarobila dostatok peňazí na vysokú školu a mohla konečne opustiť toto mesto. No čo vám poviem, nie je to bohvieaká výhra v lotérii. Nič by na tom nebolo ani tak zvláštne až na jednu Janienu maličkosť. Dokáže sa dostať cudzím ľuďom do ich snov.

Prv než som sa do knihy pustila ma upútala jej obálka. Väčšinu z nás naozaj zaujme. Malý počet strán a tiež formát, na ktorý sme u vydavateľstva Fragment zvyknutý, môže nenáročných čitateľov priťiahnuť. Ja som ju prečítala za jedno popoludnie. Knižka nie je náročná. Práve naopak. Je písaná v tretej osobe v prítomnom čase, čo nemusí spraviť dojem. Denníkový formát s dátumami a časovými úsekmi sa mi zdal občas zbytočný. Po čase som si ich prestala všímať úplne. O nič som neprišla.

"Janie si mierne odkašle. "Takže, ehm, môžem prezradiť Carrie novinu, že nie si nový chalan?" Cabel zažmurká. "Čože?"  "Polovica dievčat zo školy si myslí, že si nový študent. No tak, Cabel. Vyzeráš úplne inak ako vlani..." Hlas jej zlyhá. Nevyznelo to dobre. Cabel sa na ňu zmätene pozrie. "Ako si mi to povedala?" Janie zovrie žalúdok. "Predsa Cabel." Cabel sa na ňu neusmieva. "Kto si myslíš, že som?" Asi sa opäť niekomu dostala do čudného sna a nevie o tom. Spanikári."                                                                    
                              
Janie sympatická dievčina. Miestami možno až príliš dokonalá. To, že pracuje v domove dôchodcov sa jej hodí. Starý ľudia už tak veľmi nesnívajú, a nemusí sa preto báť, že sa v niektorom sne nečakane ocitne. Sny jej totiž berú všetku silu, čo má. Navyše ju dokážu oslepiť a vyvolať v realite záchvaty. Taktiež v škole to nie je žiadna paráda. Starší študenti sú posvätný zaspávaním všade kde sa dá a preto najmä v študovni si musí dávať sakramentský pozor. Kamarátka Carrie, ktorá sa prisťahovala do susedného domu keď mali obe trinásť, je jej teraz pravdepodobne najväčšou oporou. No aj jej sa snívajú príšerné sny o ktorých ale nikdy nevraví. Je tu ešte Cabel. Mladý muž, z ktorého sa cez jedny letné prázdniny z outsidera stal neuveriteľne príťažlivý lámač dievčenských sŕdc. Je to len náhoda alebo to má aj pádny dôvod? Je tajomný, sympatický a hlavne mu záleží na Janie. Sny neminú ani jeho. Bohužiaľ. Od tej príhody, keď ju po plese "odviezol" domov na skateboarde som sa začala o knihu viac zaujímať. Chcela by som vidieť niekoho, kto si ho nezamiloval, pretože on si ma získal z celej knihy najviac. Ďalej som čítala s očakávaním čo sa ešte stane. Ide tým správnym smerom, ktorý sa mi strašne páči. Niektoré vedľajšie postavy ako Janina mama, Carrie mohli dostať viac priestoru. Kapitánka Komiská mi tam absolútne nesedela. Celkovo sa mi námet nehorázne páči, a som si istá že si túto knižku prečítam ešte niekoľkokrát, hoci som zvedavá na pokračovania. Druhý diel vyšiel pod názvom Zatmenie a tretí sa volá Osudové rozhodnutie. 


Ďakujem vydavateľstvu Fragment za poskytnutie recenzného výtlačku. 
Knihu si môžete kúpiť TU.

3 komentáre:

  1. Taká priemerná séria, 2ka sa mi extra lúbila, to bolo super, 3ka ma však veľmi sklamala, akoby to bol len nejaký predĺžený epilóg. Námet je však fajn a páči sa mi, že je to formou denníka 8)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. První díl byl dobrý, ale druhý díl byl podle mě nejlepší! :)
    PS: Mně se vůbec nelíbí styl, jakým je ta knížka napsaná :D Vše je takové úsečné, krátké... Chápu, že je to formou deníku a do deníku se prostě nepíše úplně vše do nejmenšího detailu, ale prostě ne. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Sériu som mala rada, ppkiaľ neprišiel tretí diel :) Ten sa mi moc neľúbil :/ :)

    OdpovedaťOdstrániť

Každý komentár poteší. :))