sobota 4. júla 2015

Jablečný koláč naděje - Sarah Moore Fitzgerald - Recenzia

Anotácia:
Oskar Dunleavy, který dělával ty nejlepší jablečné koláče na světě, je nezvěstný, možná dokonce mrtvý. Zdá se, že to vlastně nikoho nepřekvapuje. Až na Meg, jeho nejlepší kamarádku a jeho mladšího brášku Stevieho. Obklopeni zármutkem a zmatky se Meg a Stevie rozhodnou zjistit, co se Oskarovi opravdu stalo. Společně se pak učí, co znamená věrnost a kamarádství, a jak moc důležitá je síla se nevzdat.
  • Autorka: Sarah Moore Fitzgerald
  • Originálny názov: The Apple Tart of Hope
  • Počet strán: 192
  • Preložila: Karolina Medková
  • Vydavateľstvo: CooBoo
  • Moje hodnotenie: 4/5


Jedli ste už niekedy taký koláč, po ktorom sa vám zmenil pohľad na svet? Po ktorom ste si povedali čo to dočerta robíte? Nie? Tak to sa ani nečudujem. Asi ste sa ešte nestretli s Oskarom. Oskar vie piecť tie najlepšie koláče pod slnkom. Nežartujem. Meg vám to rozhodne potvrdí. Je to Oskarova najlepšia kamarátka už od škôlky. Rozumejú si aj v takých veciach, pri ktorých iní len krútia hlavou. To že bývajú vedľa seba a okná majú oproti sebe im veľmi pomohlo. Rozprávajú sa neustále. Bývala to ich rutina, pokým sa musela Meg odsťahovať až na Nový Zéland. Obaja dúfajú, že sa neodcudzia a neprerušia kontakt. Až pokým to jediný list, celkom omylom a nedorozumením, zmení. Po pár mesiacoch sa Oskar stratí. Možno je dokonca mŕtvy. Všetko tomu nasvedčuje, ale Meg so Stievom tomu neveria. Nestrácajú nádej, veria a pátrajú. Takto pokračuje cesta silného priateľstva, školských intríg a nevídaných prekvapení. 


Keď túto knižku vydali a bolo ju vidieť ako novinku takmer v každom kníhkupectve a na každej webovej stránke, povedala som si páni. Tá obálka nemá chybu! A pozrite sa na ten názov! Jablkový koláč nádeje. Veď ten názov je perfektný. Neviem, asi som bola vtedy moc hladná a ten koláč by som si vážne dala. Ani som sa nenazdala a už som si ju vypýtala ako recenzák. Keď som ju držala v rukách, obzerala som si ju a listovala v nej, bola som vo vytržení. Konečne som sa do nej pustila a bola som sklamaná. Nebola to chyba tej knižky, pretože som dobre vedela, do čoho sa púšťam. Pravdepodobne som mala zlú náladu čo viedlo k tomu, že som ju po pár kapitolách zavrhla. Doteraz nerozumiem prečo, pretože ako náhle som jej dala druhú šancu a prečítala si ju znovu a znovu, nenašla som na nej skoro žiadnu chybu. 

„Nadeje není nikdy destruktivní,“ rekla jsem „nadeje je to, díky čemu se nevzdávate.“ A opravdu jsem to tak myslela. Nadeji potrebujete stejne jako musíte dýchat nebo pít vodu. Bez nadeje bychom se mohli všichni vrhnout z mola do temného more. 

Príbeh o Oskarovi a Meg ma po malom presviedčaní zo strany svedomia nakoniec príjemne prekvapil. Pes bol zakopaný len v prvých kapitolách cez ktoré som sa nemohla dostať ďalej. Som skutočne rada, že som tak urobila, pretože inak by som prišla o milý a krásny príbeh. 

Oskara som si aj napriek jeho zvláštnosti obľúbila a stal sa tou hlavnou postavou, ktorú si jednoducho zamilujete. Dokázal vidieť a rozlíšiť také veci, ktoré si bežný smrteľník ani pomaly nevšimne. Hoci ma zarazila jeho chvíľková naivnosť, vôbec si to nepokazil tak, ako to niektoré postavy dokážu. A keď si spomeniem na tie jeho famózne jablkové koláče, hneď sa mi zbiehajú sliny. Po celý čas ma bavil a vedel ma zaujať. S Meg som na tom rovnako. Podľa mňa je to strašne milé a niečím fajnové dievča. Občas sa mi zdala až moc dokonalá, ale v tomto smere dokážem prižmúriť oči. Nemôžem vynechať Oskarovho bračeka Stieveho, ktoré je stelestením roztomilosti. Toto ale rozhodne nemôžem povedať o Palome. Brr. Ani si nepamätám, kedy som naposledy čítala knihu s takouto mrchou. Ten, kto čítal túto knižku, vie o čom hovorím. Je to totiž jedno povrchné, manipulatívne a za všetkým hľadajúce pozornosť dievča. Striga protivná. Aj keď som ju prekukla už na začiatku, ani neviete, ako mi liezla na nervy. -_- No a konečne sa dostávam ku Barney-mu, sympatickom a prekvapivo rozumnom starčekovi. Musím uznať, že bol skvelým spestrením celého príbehu.

„Táta ríkal, že laskavost je zázrak. Pusobí navenek jemne a mírne, ale má v sobe skrytou sílu. A to je rozhodne pravda. Napríklad je v ní taková síla, že me primeje se i v divné časy jako treba ve tri ráno vzbudit, vyskočit z postele a upéct koláč.“ 

Touto útlou knižkou, ktorá má menej než dvesto strán, sa jednoznačne oplatí prebojovať. Ani neviete ako, ale keď sa do nej dostanete a poriadne sa začítate, nebudete ju chcieť odložiť. Jednotlivé kapitoly sa striedajú z pohľadu Meg a Oskara, ale taktiež prítomnosti a minulosti. Každá jedna kapitola je zakončená tak prefíkane a napínavo, že ste zvedaví, ako sa to skončí, respektíve čo bude nasledovať. Je to milá a oddychová kniha s pútavým a hlavne realistickým príbehom, ktorý vás jednoducho pohltí. 

Ďakujem spoločnosti Albatros Media za poskytnutie recenzného výtlačku. 
Knihu si môžete kúpiť TU.

2 komentáre:

  1. Moc pěkná recenze a skvěle vybraný úryvek! :) Tuhle knihu už se nějakou dobu chystám přečíst, ale v knihovně je vypůjčovaná a ještě si nejsem jistá, jestli ji chci mít doma v poličce koupenou.

    PS: Trošku špatně se mi čte to tučné písmo článku. Asi by mi bylo příjemnější "netučné" ... ale i takto se to dá, ber to jen jako návrh na zlepšení :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne :) Myslím si, že kniha stojí za to. A tá pekná obálka určite skrášli tvoju poličku. :D

      Už som to zmenila, lepšie? :)

      Odstrániť

Každý komentár poteší. :))