utorok 25. augusta 2015

Piata vlna - Rick Yancey - Recenzia

Anotácia:
Prišli si po nás... Po všetkých...
Pred bytosťami, ktoré rozprášili posledných obyvateľov Zeme. Až kým Cassie nestretne Evana Walkera, je presvedčená, že prežije, iba ak ostane sama. Očarujúci a záhadný Evan môže byť Cassiinou jedinou nádejou pri záchrane jej brata – ba dokonca jej samej. No Cassie si musí vybrať medzi nádejou a zúfalstvom, medzi vzdorom a porážkou, medzi životom a smrťou. Musí sa vzdať alebo postaviť na odpor.
  • Autor: Rick Rancey
  • Originálny názov: The Fift Wawe
  • Počet strán: 376
  • Preložila: Mária Kočanová
  • Vydavateľstvo: Tatran
  • Moje hodnotenie: 5/5
Mimozemšťania sa snažia získať našu Zem. Nie sú to však malí zelení mužíčkovia, ktorých poznáme z filmov. Títo nás sledujú už roky rokúce a nanešťastie veľmi dobre vedia, ako myslíme. Je to priam desivé. Vytvorili štyri vlny plné vraždenia, ktoré malo ľudí zastrašiť, zredukovať a tých čo zostali, poslať proti sebe. Svoj účel splnili perfektne. Teraz ľudstvo čaká na piatu vlnu. Nikto nevie akým spôsobom a kedy príde. Jednu vec ale vedia s istotou. Nikomu nemôžete dôverovať.

Prvá vlna prekvapila všetkých. Odrazu zhasli všetky svetlá. Druhá vlna zmietla zo zemského povrchu pomocou obrovských vĺn všetky mestá a známky civilizácie, ktoré sa nachádzali najmenej sto kilometrov od morského pobrežia. Tretia vlna vraždila bez ľútosti a pomaly. Priniesla vírus, ktorý každého nešťastníka čo prežil, akurát tak poriadne nahneval a potom myslel len na jedno. V štvrtej vlne zostal každý sám. Nikomu sa nedá veriť. Výnimkou nie je ani váš najlepší priateľ. Myslíte že viete aká bude piata vlna? Tak o tej sa vám nesnívalo ani v tých najhorších nočných morách.

Takýto príbeh som už dlho nečítala. Piata vlna je skutočne skvelá kniha. Briliantné scény, zvraty a množstvo emócií je len hŕstka toho, čo počas čítania zažijete. Poviem vám, že autor triafal klince po hlavičke bez prestania. Už na začiatku sa musíte poriadne pripútať, pretože vás stiahne so sebou tak neskutočne, že sa neprestanete diviť! Nájdete tu množstvo akcie popreplietanej s dobrodružstvom mladého dievčaťa, ale i Zombieho s kúskami skrytej romantiky. Zažijete dychberúce scény a možno začnete byť aj, tak ako ja, trošku paranoidný. Ale verte mi. Pokiaľ ste blázon do fantasy, sci-fi, alebo postapokalyptických knižiek,  túto si  určite s chuťou užijete! 

„Čas sa pohol opačným smerom. Prvá vlna nás vrátila do osemnásteho storočia. Nasledujúce dve nás šmarili do neolitu. Znova sa z nás stali lovci a zberači. Kočovníci. Základňa pyramídy. Ale neboli sme pripravení vzdať sa nádeje. Ešte nie. Ešte stále nás ostalo dosť, aby sme sa bránili.“

Príbeh nás vedie k mladej tínedžerke Cassie Sullivanovej, ktorá je náhodou jednou z tých čo prežili. Stáva sa jednou zo štyroch hlavných rozprávačov tejto napínavej a návykovej story. Je veľmi statočná a starostlivá drsňačka. Dokonca vtipná. Jej sarkazmus totálne nemal chybu. Smiala som sa a žasla zároveň. V jednu chvíľu som si myslela že som na niečo prišla,  ale v zápätí BUM! Zostala som prekvapená civieť na stránku a dúmať nad tým, ako to má autor prešpekulované, že všetko pekne krásne do seba zapadá ako puzzle.

Skrátka, Cassie si ma získala už len tým, ako reálne sa správala. Zo začiatku som si ani nemyslela že čítam nejakú knižku. Cítila som sa ako v našej realite. Prišlo mi to, ako keby som sa s ňou zžila a prežívala doslova všetko to čo ona. Bolo vidieť, že autor sa snažil len postupne pridávať všetko to tajomné a bláznivé sci-fi. Páčilo sa mi to! Cassin braček Sammy je ďalším rozprávačom. Podľa mňa je moc zlatý a taktiež statočný. Sama mám menšieho brata, takže si viem dobre predstaviť to, čo sa dialo v knižke. Sammy všetku tú akciu a v podstate aj krutosť zvládal spolu s ostatnými deťmi priam neuveriteľne obstojne, za čo ich naozaj obdivujem. Nedokážete si ho neobľúbiť.

„Niekedy neskoro v noci sa mi v stane zdalo, že počujem, ako hviezdy škrabkajú po oblohe. Také je tu teraz ticho. Po chvíli je to ticho takmer na nevydržanie. Chce sa mi vrieskať z plných pľúc. Mám chuť spievať, kričať, dupať, tlieskať, robiť čokoľvek, aby som dala najavo svoju prítomnosť.“

Postupne sa stretávame so Zombiem. Nebojte sa, je to len jeho prezývka. Jeho charakter som si obľúbila ešte viac než Cassin. Páčilo sa mi, že hoci si najprv neveril a bál sa, išiel si za svojím, čo ho spravilo nezastaviteľným. Je skutočne silný. No a jeho vzťah s Nuggetom je úplne rozkošný. Za to Evan Walker je zaujímavý charakter. Zo začiatku ma desil a podozrievala som ho, no nakoniec, keď sa ukázalo, že som mala pravdu, konečne sa mi zapáčil. Máte sa na čo tešiť. ;)

Ach páni, bolo to také napínavé. Čítala som všade, kde sa len dalo.  Či už v autobuse, v škole, doma... Mala som čo robiť, aby som ju nevytiahla počas chôdze. Nedokázala som ju jednoducho pustiť z ruky. Nenašla som jedinú kapitolu, kde by som sa nudila. Kniha má neuveriteľné tempo a niektoré pasáže vás prinútia viac rozmýšľať. To, že sa striedajú pohľady postáv v ktorých je kniha písaná je pre mňa veľké plus. Tak skvelý a pútavý obsah vám nedá spať. Celý tento príbeh je prešpekulovaný a úžasný.  Ozaj, viete o tom, že sa natáča aj film? Som naň zvedavá, ale čiastočne sa bojím, či to nedokafrú. Dúfam, že nie. Hoci viem, že touto knihou autor odštartoval trilógiu, vôbec mi to nevadí. Druhé pokračovanie Piatej vlny, Nekonečné more vyjde vo vydavateľstve Tatran už prvého októbra a ja sa nemôžem dočkať, kedy si ju budem môcť prečítať. Pokiaľ ešte stále váhate nad touto knižkou, poviem vám, na čo ešte do kelu čakáte?! Bežte do najbližšieho kníhkupectva, alebo prebrázdite celý internet a prečítajte si ju! 

Ďakujem vydavateľstvu Tatran za poskytnutie výtlačku k recenzii. 
Knižku si môžete kúpiť TU.



2 komentáre:

  1. Skvělá recenze :) Knihu jsem ještě nečetla, ale moc ráda bych to napravila :) Knížka mě láká o to víc, protože jsem slyšela něco o tom, že by snad mohl být i film :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! :) Určite si ju prečítaj, neoľutuješ. A áno, film sa už natáča a herecké obsadenie nájdeš tuto: http://www.imdb.com/title/tt2304933/?ref_=fn_al_tt_1 :D

      Odstrániť

Každý komentár poteší. :))