nedeľa 6. septembra 2015

Pobozkaná mesiacom - Amy Plum - Recenzia

Anotácia:
Život Kate Mercierovej sa po smrti jej rodičov zmenil od základu. Spolu so sestrou sa presťahovali do Paríža, kde bývajú u starých rodičov. Kate si tu našla priateľa, ktorý ale nie je obyčajným smrteľníkom: Vincent je revenant.
Vďaka Vincentovi spoznáva Kate očarujúci svet, v ktorom si nájde verných priateľov. Toto nové prostredie je však tiež plné nebezpečenstva: osudom revenantov je totiž zachraňovať ľudí a bojovať proti zlým bytostiam. Vincent sa snaží vymyslieť spôsob, ako stráviť s Kate šťastný a dlhý život – a Kate sa takisto púšťa do pátrania na vlastnú päsť. Podarí sa jej rozlúštiť záhadu prastarého textu a nájsť riešenie?
  • Autor: Amy Plum
  • Originálny názov: Until I Die
  • Počet strán: 333
  • Preložila: Jana Petrikovičová
  • Vydavateľstvo: Motto
  • Moje hodnotenie: 3/5
Po prvej, strhujúcej knihe Očarená nocou nasleduje druhá s názvom Pobozkaná mesiacom. Kate si uvedomuje, že vzťah s revenantom je naprosto iný ako s človekom. Všetky tie tajomstvá, nástrahy, ale najmä neustále zomieranie v ich svete dokáže zlámať srdcia aj tým najsilnejším. Každý z nich sa snaží nájsť spôsob v ktorom by nemusel nikto trpieť. Katin tajomný prieskum a Vincentov zvláštny experiment sa nezaobíde bez cien. Do Paríža sa pri tom vrátili aj najväčší nepriatelia revenantov - numovia. Ich tichosť neveští nič dobré. Každý si je istí, že sa chystá niečo veľké.


Celý tento príbeh s revenantmi je priam zaujímavý. Už v predošlom diely ma moc zaujal jeho nápad a potenciál. Zatiaľ čo tam som nemala slov a poriadne si príbeh užívala spolu s híkaním a ojkaním, tu som skoro zošedivela čakaním na nejakú akciu. Prišlo mi to, že sa autorka ešte len počas príbehu rozhodovala čo má pridať. Ako keby to nemala vôbec premyslené dopredu. To bola chyba. Takto sa to tiahlo nudnými rečami a rozbehlo sa to pomaly až niekde v trištvrte knihy. Je to naozaj škoda. 


“Pochopila som to správne? Budeme v tejto treskúcej zime piknikovať? Stála som nad ním s rukami vbok a z úst mi vychádzali obláčiky pary.”

Najväčším plusom tejto knižky boli charaktery. Trochu sa posunuli dopredu, aj keď si myslím že nie dostatočne. Vincentov a Katin vzťah je sladký, ale občas to bolo jednotvárne. Jednoducho niečo mi tam chýbalo. Napríklad poriadna iskra. Za to Julesa, Ambrosa a ostaních revenantov zbožňujem. Jules je milí, priateľský, ochranársky. Je to také flirtujúce zlatíčko. Z predošlej knihy už môžeme vedieť, že pár súrodencov sa z tejto knihy trochu vytratí, ale nebojte sa, prídu aj noví. Arthura som si skutočne obľúbila no a Violette som chcela už od začiatku, kedy prišla na scénu zaškrtiť. Nesmiem zabudnúť na papie, mamie a tiež na Georgiu, ktorí krásne dotvárali príbeh. Georgia sa viac zúčastňovala príbehu, nebola len párkrát spomenutá. Jej postava sa mi vážne páčila, chcela by som mať jej sebavedomie a kuráž.

„Môj protivník sa vzpriamil a vyrazil proti mne. Zahľadela som sa do jeho studených vražedných očí, a viac mi nebolo treba. Cítila som, ako mi do žíl prúdi adrenalín, a srdce mi ide z hrude vyskočiť. A odrazu som bola na všetko pripravená. S výkrikom, o ktorom som vôbec netušila, že vyšiel z môjho hrdla, až pokým neustal, som poskakovala, sekala mečom ostošesť, ustupovala tanečným krokom, nakláňajúc sa z jednej strany na stranu, aby som sa vyhla jeho svištiacej čepeli.“

Nechápte ma zle, hoci sa z tejto knižky totálne vytratila dynamika, má aj svoje pozitíva. Konečne sme sa dozvedeli čo to o temnej histórii revenantov aj numov. Myslím si, že to bol skvelý ťah, pretože zaujme každého čitateľa. Nerada to vravím, ale druhá kniha mi prišla skôr oddychová, ako dáka akčná fantasy a je mi jasné, že ju postihol tzv. syndróm druhých dielov. No a poviem vám, že tento raz sa autorka vykašľala na uzavretý koniec a napísala ho tak napínavo, že ma to konečne zaujalo. Čiže aj napriek tomu, že sa skoro do trištvrte knihy nič nedialo, aj tak vás jednoducho prinúti siahnuť po ďalšom diely, pretože zúfalo chcete vedieť ako to všetko skončí. Je to šialené. Nič nám teda iné neostáva, ako len siahnuť po treťom diely.


Ďakujem spoločnosti Albatros Media za poskytnutie recenzného výtlačku.
Knižku si môžete kúpiť TU.

    1 komentár:

    Každý komentár poteší. :))