piatok 30. októbra 2015

Knižné novinky *NOVEMBER

V tento striedavo upršaný a slnečný mesiac nás vydavateľstvá potešia hŕbou nových kníh. Každého čitateľa upútajú knižky rôznych žánrov. Najnovší titul od Kathy Reichs, pokračovanie Resetu, alebo dvánásť pútavých vianočných príbehov skrytých v jednej knižke Dárek z pravé lásky? Znie to úžasne. Ja si dokážem vybrať bez mihnutia oka. A čo vy? :)   

Listy do neba - Ava Dellaira 10.11.2015
Začalo sa to úlohou na hodine angličtiny: Napíšte list niekomu, kto už nežije. Laurel si vybrala Kurta Cobaina, idol svojej sestry May. Zomrel mladý, rovnako ako ona. Laurel sa nápad zapáči a čoskoro má plný zápisník listov známym i menej známym osobnostiam, ako je Janis Joplin, Amy Winehouse, Jim Morrison a ďalší. Ani jeden z nich učiteľke neodovzdá. Spočiatku píše o bežných problémoch – nástupe na strednú školu, nových priateľstvách, prvej láske, o živote v rozpadnutej rodine. Napokon sa v nich zverí aj so svojím najväčším trápením, krutou skúsenosťou, ktorá ju poznačila na celý život. Stalo sa to v čase, keď na ňu mala May dozerať. Sestra bola pre Laurel stelesnením krásy a šarmu, no ak sa má zbaviť výčitiek a pochmúrnych myšlienok, musí si uvedomiť, že May mala aj svoje chyby.



Nikdy viac - Abbi Glines 10.11.2015
Práve keď sa Blaire poddá citom k nevlastnému bratovi, Rush jej odhalí také zničujúce tajomstvo, že nie je schopná odpustiť mu. Vzdá sa prísľubu večnej lásky, odíde z Rosemary Beach a vráti sa do rodného mestečka v Alabame, aby si Rusha navždy vymazala z pamäti. Plány jej skomplikuje nečakaná novina a Blaire nezostáva nič iné, len dôverovať mužovi, ktorého už nechce ani vidieť. Zmieta sa medzi Rushovou ukrutnou túžbou získať ju naspäť a pudom sebazáchovy. Bojí sa, že sa znova popáli. Netuší, či koná správne. Čo ak spraví najväčšiu chybu vo svojom živote? V hre nie je len jej budúcnosť. 


Smutný pondelok - Kathy Reichs 11.11.2015
V pivnici pod pizzeriou v starom nájomnom dome v Montreale sa našli ostatky troch mladých žien. Polícia podľa starožitných gombíkov usúdila, že telá pred vyše sto rokmi pochovali v neoznačenom hrobe. Tempe Brennanová má iný názor. Nebude ľahké dokázať, že nejde o archeologický nález, ale o obete násilia spáchaného v nedávnej minulosti. Brennanová je odhodlaná vyniesť pravdu na svetlo. Zistí, že dom kedysi patril montrealskému mafiánovi a neskôr si niektoré izby prenajímali podivné indivíduá. Rozbor kostí a svedectvo sestry bývalej nájomníčky ju nasmerujú k nevyriešeným prípadom nezvestných dievčat a k únosom páchaným psychopatickými dvojicami.


Serafína: Tiene drakov - Rachel Hartman 11.11.2015
V kráľovstve Gored po dlhé desaťročia žili ľudia a draci v krehkom mieri. Rovnováha však bola narušená a vo vzduchu cítiť hrozbu vojny. Draci po štyridsiatich rokoch vychádzajú z ústrania. Serafína - napoly človek, napoly drak – je jednou z mála, kto rozumie uvažovaniu drakov aj ľudí a kto by dokázal zabrániť vojne. Vydáva sa preto na cestu do susedných krajín, aby našla ďalších polodrakov. Verí, že ich spoločné úsilie dokáže privolať mocnú mágiu, vďaka ktorej bude možné útok nemilosrdných drakov odvrátiť. Dokáže Serafína vzdorovať všetkým nástrahám? Ubráni sa tajomnému polodrakovi, ktorý dokáže vstupovať do myslí ľudí a ovládať ich? Vzdá sa svojich jedinečných schopností a zachráni si život, alebo prijme výzvu osudu a postaví sa zoči-voči nebezpečnej budúcnosti?



Umenie predstierať - Rachel Harris 11.11.2015
Podľa chlapcov z fairfieldskej akadémie existujú dva druhy dievčat – na trvalý vzťah a na nezáväzné randenie a užívanie si. Sedemnásťročná Alyssa je určite ten prvý typ, ale túži to zmeniť. Cieľom jej radikálnej premeny je lámač ženských sŕdc Justin Carter. Aby si ju všimol a stala sa tak atraktívnym dievčaťom na randenie, prehovorí svojho kamaráta Brandona, populárneho športovca, aby predstierali, že spolu chodia. Nevinná hra postupne prerastá v niečo, čo môže navždy zničiť ich priateľstvo a Alyssinu snahu stať sa niekým iným.




Rudá královná - Victoria Aveyard 16.11.2015
Chudobou sužovaní Rudí jsou prostí občané žijící pod krutovládou Stříbrných, špičkových válečníků s božskými schopnostmi. Mare Barrowová, sedmnáctiletá dívka patřící mezi Rudé, to bere jako fakt, na kterém se nikdy nic nemůže změnit. Podaří se jí získat práci ve Stříbrném paláci, uprostřed těch, které z duše nenávidí. A rychle odhalí, že navzdory barvě své krve, dostala do vínku také jednu vražednou schopnost. Takovou, která může ohrozit a svrhnout vládu Stříbrných. Ale se sílou je nebezpečné si zahrávat. Kdo může v tomto světě rozděleném krví vyhrát?



Dárek z pravé lásky 16.11.2015
Jestli máte rádi vánoční příběhy, vánoční filmy, vánoční pořady v televizi a speciální vánoční díly vašich oblíbených seriálů a především, jestli máte vánoční antologie, pak se do téhle knížky rozhodně zamilujete. Dárek z lásky sepsalo dvanáct těch nejlepších autorů young adult knih a jejich redaktorkou se stala Stephanie Perkinsová, jejíž příběhy o Anně a dalších už dávno znáte. Takže se uvelebte někde, kde máte pohodlí, teď na vás čeká dvanáct důvodů, proč za dlouhých zimních večerů zůstat doma a zamilovat se nad stránky příběhů.



Len to nikomu nepovedz - Miroslava Varáčková 25.11.2015
Ivo má dvadsať a život pred sebou. Mladšia sestra Eva je jeho jediná slabosť, pre ktorú bez okolkov vytiahne do boja. Sedemnásťročná Eva je bratov pravý opak. Odkedy je terčom posmechu medzi spolužiakmi, snaží sa byť neviditeľná. No s jazvou na tvári a stigmou rodinnej tragédie sa uniká pred spolužiakmi len ťažko. Keď nevinné žartíky prerastú v priamočiaru tyraniu, Eva nachádza jedinú radosť zo života už len pri tanci. A tam jej osud uštedrí poslednú a najtvrdšiu ranu menom láska.


Rebel - Amy Tintera 26.11.2015
Je načase, aby se z resetů stali rebelové.
Wren 178 si myslela, že se své lidskosti nadobro zbavila už před pěti lety. Když tehdy zemřela a vstala z mrtvých po 178 minutách jako resetka, získala nové užitečné vlastnosti, které z ní učinily dokonalého vojáka Korporace pro lidskou evoluci a zalidnění (KLEZ). Pak se ale objevil Callum 22 a rázem všechno převrátil vzhůru nohama. Po útěku od KLEZ jsou oba připraveni začít nový život v rezervaci pro resety. Jenže Micah 163, reset, který rezervaci řídí, má temnější plány: chce vyhubit lidi. Všechny. Micah celé roky buduje armádu resetů a nyní je připraven zahájit invazi do měst. Callum je odhodlán lidi chránit. Wren už nechce o boji nikdy ani slyšet. Na jedné staně stojí Micah, na druhé KLEZ. Wren a Callum váhají někde uprostřed mezi nimi. Zdá se, že jim zbývá jen jedna možnost…


Keď som Ťa stretla - Cecelia Ahern 30.11.2015
Jasmine miluje svoju prácu, rodinu a najmä svoju sestru Heather, ktorá sa narodila s Downovým syndrómom. O prácu však príde, nemôže spávať, so sestrou je stále viac problémov. Matt má svoju rodinu a pracuje ako rozhlasový reportér. Hazarduje so svojím šťastím, domov sa vracia neskoro večer, holduje alkoholu a v práci prekračuje všetky medze až do takej miery, že ho nakoniec vyhodia. Žijú však v jednej štvrti, na jednej ulici a ako naschvál na seba narážajú na každom kroku. Ona neznáša jeho a on neznáša ju. Obaja postupne zisťujú, že život a svet okolo nie je taký, ako si ho dovtedy predstavovali. Zrazu je všetko inak. 

2 komentáre:

  1. Miluju knihy Cecelie Ahern, takže tu si určitě přečtu, ale u nás ještě tuším nevyšla. Hodně jsem taky zvědavá na Listy do neba
    Double Infinity

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie, u vás ešte nevyšla. :) A Listy vyzerajú naozaj lákavo. :)

      Odstrániť

Každý komentár poteší. :))