sobota 17. októbra 2015

Všem klukum, které jsem milovala - Jenny Hanová - Recenzia

Anotácia:
Milostné dopisy mají mnoho podob. Lara Jean nikdy žádný nedostala, ale pár už jich napsala – na rozloučenou. Lara nikdy nedala žádnému klukovi najevo, že ho má ráda. A když už nechtěla být zamilovaná, napsala dopis o tom, jak se cítí, pečlivě ho zapečetila a schovala do krabice pod svou postelí. Ale jednoho dne dopisy z krabice zmizí a Lara zjistí, že je někdo rozeslal. A najednou musí čelit všem pocitům, které před světem – a hlavně přímo před adresáty dopisů – pečlivě ukrývala! A jak se postupně vyrovnává s minulostí, zjišťuje, že něco dobrého to rozeslání dopisů přece jen přineslo.
  • Autor: Jenny Hann
  • Originálny názov: To All the Boys I´ve Loved Before
  • Počet strán: 319
  • Preložila: Romana Bičíková
  • Vydavateľstvo: CooBoo
  • Moje hodnotenie: 3/5
Každý z nás mal alebo má určite vo svojom živote platonickú, či skutočnú lásku. Nie vždy nájdeme odvahu povedať pravdu o svojich citoch a tak sa naša láska k niekomu nakoniec rozplynie. Každý má daný spôsob, ako sa s tým vyrovnáva. Výnimkou nie je ani Lara Jean. Zakaždým, keď sa chce rozlúčiť s chlapcom do ktorého bola bezhlavo zamilovaná, napíše mu list. Ten si napokon schová do skrýše, kde by ho nemal nikto nájsť. Nanešťastie sa ale jedného dňa zjaví nahnevaný chalan s listom v ruke a otázkami v očiach. Lara Jean sa tak dozvie krutú pravdu, že všetky jej ľúbostné listy zmizli zo skrýše a boli odoslané adresátom.

Zoznámte sa s Margot, Larou Jean a Kitty. Sú sestry a každá je takmer rovnaká, ale predsa úplne rozdielna. Pani autorka nám tiež pekne ukazuje, že každá z nich má v tomto príbehu svoju úlohu. Najstaršia Margot zohráva v podstate matku, sťahuje sa na výšku do Škótska, čím svoje sestry necháva napospas tatovi, ktorý si bude musieť s nimi poradiť sám. Lara Jean sa musí naučiť vyjsť z pod tieňa Margot a začať sa starať vlastnoručne o domácnosť. Najmladšia Kitty moc nepomáha a ako každé deväť ročné dieťa je neposedná a robí zlobu. Autorka sa zameriava na emocionálne problémy, objavenie samého seba, na zmeny a preto sa ani nečudujem že dynamika a napätie by sa dali krájať. Nečakajte ho však príliš, boli by ste sklamaní.


„Laro Jean? Co to-. Neodpovím a umlčím ho polibkem. Moje první myšlenka je: Ješte porád si pamatuju chuť jeho rtu. Moje druhá myšlenka je: Doufám, že se Josh dívá. Musí to videť, jinak je to celé bude k ničemu.“ 

Táto knižka Všem klukum, ktere jsem milovala ma zaujala svojím výborným ohlasom ihneď ako vyšla. Od Jenny Han som ešte nečítala žiadnu knihu a preto som mala celkom vysoké očakávania. Hneď ako som začala čítať, eufória pomaly vyprchala. Pomalý začiatok ma vytočil. Je mi jasné, že autor nás musí nejako oboznámiť s prostredím, ale nemusí sa to ťahať predsa tak dlho. Hlavná dráma okolo rozoslaných listov nakoniec nebola žiadnou vedou. Najviac ma prekvapilo to, že Lara Jean sa vôbec netrápila nad tým kto a prečo tie listy poslal. Jednoducho to strašne rýchlo akceptovala. Netuším či to nebolo len jej naivnosťou, alebo to bolo autorkin úmysel, no mne to prišlo divné, nemyslíte? Napríklad ja by som určite v jej roli letela za sestrami a poriadne ich vyspovedala. Hoci sa všetko odohráva v rozpätí niekoľko mesiacov, charaktery sa dopredu neposunuli vôbec. 
Za to ale vieme všetky detaily vrátane tých, ktoré by sme ani nepotrebovali vedieť. 

Kniha nie je vôbec dobrodružná, takže dáke strhujúce scény kde sa navzájom zabíjajú, alebo bojujú o život nečakajte. Príde mi skôr ako sladká rozprávka, ktorá vám po čase začne liezť hore krkom. Keď si odmyslím všetky tie omáčky okolo, je to typické klišé. Len si spomeňte, tichá myška dostane hviezdu školy, populárneho chalana a ten chalan sa nakoniec ukáže, že nie je vôbec taký namyslený a sebecký ako sa na prvý pohľad zdalo. Na to by sme si už mohli aj zvyknúť, nie? Lara Jean si ma príliš nezískala, čo je na hlavnú hrdinku dosť zlé. Peter Kavinský ma tiež príliš neohúril. Budem úprimná. Po celý čas, čo sa v knihe objavoval, oči sa mi automaticky prevrácali a myslela som, že mi ich vytrhne. Jednoducho bol príliš nerozhodný a aj keď sa snažil byť skvelý, po všetkých tých bohvieakých stretnutiach s Geneviev ma prestal baviť. Za to Josh sa mi zapáčil hneď v tom momente čo sa objavil na scéne. Pri ňom ma napadli také veci, že som sa sama divila.

„Láska je desivá. Mení se a nekdy proste zmizí. Je to risk. Ale já už se nechci bát. Chci být odvážná jako Margot. Koneckoncu, práve začíná nový rok.“ 



Nechápte ma zle. Mimo toho, že som mala občas pocit, že začnem plakať med od tej nehoráznej presladenosti, nakoniec som si príbeh aj užila. Boli tam časti, ktoré by som najradšej vyškrtla a totálne mi vadili, ale nikto nie je predsa dokonalý. Takmer by som zabudla na ľúbostné trojuholníky. Narátala som ich tam viac než by bolo treba a dosť som z nich bola niekedy vyvedená z miery. Kniha sa číta ľahko a okrem slabého začiatku aj svižne. Hoci sa autorka snažila vytvoriť perfektnú romancu s ešte úžasnejšími postavami, nemala som chuť si trhať vlasy z „dychberúceho“ a napínavého ukončenia. Myslím si, že s touto knižkou si najlepšie oddýchnete zababušení v deke a s čajom v ruke. Vydavateľstvo CooBoo plánuje vydať aj pokračovanie P.S. I still love you, takže ak ste fanúšikom To all boys i´ve loved before, určite si ju nenechajte ujsť. :)


Ďakujem spoločnosti Albatros Media za poskytnutie recenzného výtlačku. 
Knižku si môžete kúpiť TU.

6 komentárov:

  1. Pěkná recenze. :) Taky jsem občas měla pocit, že bych nějaké stránky do knížky vůbec nedala. Ale nakonec se mi líbila :) Doufám že CooBoo vydá pokračování. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne :) Niekde som čítala, že by ho mali vydať určite. Predsa len táto časť mala úspech. :)

      Odstrániť
  2. Tak už len ten názov ma zaujal ale ako čítam recenziu som na vážkach či tomu dať vôbec niekedy šancu :D
    každopádne skvelá recenzia :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prečítaj si ju a uvidíš. Možno sa do nej aj zamiluješ. ;) Nikdy nevieš.

      Odstrániť
  3. Skvělá recenze. :) Zrovna jsem koukala, že ji mají u nás v knihovně, tak už se nemůžu dočkat, až si ji vypůjčím a přečtu.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pekne napísaná recenzia. :) Táto kniha ma zaujala už dávnejšie svojou netradičnou anotáciou, no recenzie neboli veľmi pozitívne. Snáď sa k nej niekedy dostanem :)
    P.S. Pozývam ťa do môjho nového projektu, ak ťa zaujme, môžeš sa zapojiť, budem veľmi rada :) Nájdeš ho tu: Zonia's World: Priateľstvo cez listy! | Projekt

    OdpovedaťOdstrániť

Každý komentár poteší. :))