sobota 20. augusta 2016

Rudá královna - Victoria Aveyard - Recenzia + SÚŤAŽ

Anotácia:
Chudobou sužovaní Rudí jsou prostí občané žijící pod krutovládou Stříbrných, špičkových válečníků s božskými schopnostmi. Mare Barrowová, sedmnáctiletá dívka patřící mezi Rudé, to bere jako fakt, na kterém se nikdy nic nemůže změnit. Podaří se jí získat práci ve Stříbrném paláci, uprostřed těch, které z duše nenávidí. A rychle odhalí, že navzdory barvě své krve, dostala do vínku také jednu vražednou schopnost. Takovou, která může ohrozit a svrhnout vládu Stříbrných. Ale se sílou je nebezpečné si zahrávat. Kdo může v tomto světě rozděleném krví vyhrát?
  • Autor: Victoria Aveyard
  • Originálny názov: The Red Queen
  • Počet strán: 360
  • Preložila: Alžbeta Kalinová
  • Vydavateľstvo: CooBoo
  • Moje hodnotenie: 3/5
Červená krv. To je pre nás normálne, nie? Viete si predstaviť vašu krv striebornú? Nie? Veru ani ja nie. No vitajte vo svete v ktorom tieto dve farby určujú vašu budúcnosť. Vo svete, v ktorom sa razom váš nepriateľ zmení na spojenca a naopak. Červení slúžia ako otroci Strieborním, perfektným bojovníkom s nadprirodzenými schopnosťami. Krutosť, ale aj nespravodlivosť poznajú dedinčania veľmi dobre a násilia majú už plné zuby. V jednej takej dedinke žije aj Mare. Mare je prostá dievčina s červenou krvou, ktorá vyrastá v tieni svojej nadanej sestry a túži niečo zmeniť. Nemilosrdným odvodom na front sa nevyhli ani jej traja bratia, no čo je horšie Mare a jej najlepšieho priateľa Kilorna čaká to isté. Povolajú ich, alebo sa im pripletie do cesty niečo iné? Niečo, čo môže zmeniť ich celý život nadobro. 

„Ty a tvuj brat máte všechno, princi Mavene,“ zašeptala jsem hlasem tak horlivým, jako bych odríkavala modlitbu. „Žijete v paláci, máte sílu, máte moc. Nepoznal bys težkosti, ani kdyby te kopli do obličeje. A to mi ver, že to delají skutečne často. Takže mi odpusť, že nesoucitím ani s jedním z vás.“

Rudú královnu začali ľudia ospevovať hneď po vydaní, ako by bola svätá knižka. Až som sa čudovala a stále sa čudujem čo na nej všetci vidia. Povedala som si, že si spravím vlastný názor a tak som sa do nej pustila. Och, keby som len vedela aká bude, tak by som ju nezačala ani čítať. No ale poďme pekne od začiatku. 

Piloty. Tak sa volá dedina, v ktorej býva Mare. Prostredie je opísané len tak ledabolo, teda nie až tak precízne, ako by som potrebovala. Riadi tam vojna, no čitateľ sa nedozvie nič o nej. Chcelo by to viac, viac, viac informácií. Myslím si, že celý svet nie je dobre vysvetlený a tým pádom si ho nedokážem ani poriadne predstaviť. Pravdepodobne nám bude lepšie priblížený v pokračovaniach. Čo sa mi tiež moc nepáči. Nemal by byť náhodou vysvetlený poriadne v prvej knihe? Aká škoda.

Mare je fajn charakter. Aj keď niekedy strašne zbytočne rozmýšľala a blabotala, nebola moc otravná, ani príliš hlúpa. Nejaká tá naivita sa u nej našla, robí chyby ako každý, čo ju nakoniec stálo veľa, ale povedzme si o čom by kniha inak bola, keby je naša hrdinka dokonalá? Dokonalí sa na prvý pohľad zdajú aj princovia. Cal je hotový portrét skvelého syna a bojovníka, ktorý netúži po ničom inom ako byť skvelým kráľom. Ugh, je v ňom až príliš klišé. Maven nezdieľa rovnaký názor so svojím bratom, no tiež má svoj cieľ. Obidvaja sú strieborní a ako charaktery boli super. Nepáčilo sa mi to, ako sa autorka snažila horko-ťažko vytvoriť romániky - tzv. štvoruholník. Mare som si jednoducho nevedela predstaviť ani s jedným z nich. Nebolo to potrebné a kľudne by som si knihu vedela predstaviť románikov. Určite by to bolo lepšie a tak by sa autorka mohla sústrediť a viac prepracovať iné aspekty.  Každá jedna žena, vrátane matky a sestry, sa v celej knihe k Mare správali skrátka hrubo a chladne až si myslím, že autorka sa snažila dať do popredia chlapčenské postavy len pre to, aby neskôr mohla vytvoriť už spomínané romániky. A áno, každú tu ženu by som nenazvala inak než mrchou.


„Chtela jsem se od té zavraždené ženy zvednout, jenže mi v tratolišti krve a rozlitého vína podklouzli ruce. Vykrikla jsem zdešením, beznadejí a bolestí. Její krev se mi lepila na ruce, jako vy vedela, co jsem udelala. Tak lepkavá, chladná a všudeprítomná, jako by se mne snažila utopit.“ 
 
Pýtate sa čo som cítila počas čítania? Takmer nič. Žiadna empatia, či súcit sa vo mne počas čítania neprebudil. A to som teda dosť emotívny človek, hah. Neskutočne ma mrzelo, že skoro ani jedna postava ma nejako zvlášť nechytila za srdce. Jediné postavy o ktorých by som chcela vedieť viac sú Julian a Sarah.  Nechápte ma zle, že som si knihu neužila, užila, ale tak, že by som híkala a omdlievala od strachu čo sa stane ďalej tak to nie. Možno to bude tým, že teraz sú tie zápletky v každej knihe rovnaké ako cez kopirák a už ma to tak nebaví, ako pred pár rokmi. Veď pravda, ako inak zaujať mládež, ak nie osvedčenými témami. 

Celkovo to bolo fajn, no počas čítania som musela neustále myslieť na knihy, ktorým sa tento príbeh podobá a tak ma dej takpovediac nebavil. Keby sa podobá len jednej, nepoviem. No tých podobností s rôznymi knihami je táák veľa, až je to nemožné. Revolúcia, boje, arény... Ako keby spisovateľka nabúchala do seba všetky dystopické knihy, pridala Červeních a Strieborních a bum - dielo je na svete. Najviac sa mi páčili asi len nadprirodzené schopnosti. Veď kto by nechcel ovládať vodu, oheň, kov a mysle iných ľudí? Verte mi, ak sa rozhodnete si knižku prečítať a spraviť si vlastný názor (čo aj urobte), neočakávajte príliš. Možno sa vám bude páčiť, predsa len tam vonku je veľa ľudí, ktorým sa kniha páčila. Ja som čakala hory-doly a dostala som semiačka kvetín v hline. Teda aspoň čo sa týka tejto knihy a môjho názoru. Každý sme iný. Ešte neviem, či sa pustím aj do pokračovania, no snáď bude lepšie než tento zmätok. Krištálový meč by mal vyjsť dvanásteho septembra.
 
Ďakujem spoločnosti Albatros Media za poskytnutie knihy k recenzii a súťaži.
 Knižku si môžete kúpiť TU.

------------------------------------------------------

 SÚŤAŽ!!

Najlepším spôsobom, ako si urobiť vlastný názor na nejakú knižku je prečítať si ju. Aké prekvapivé. :D Možno ste ju už čítali, no myslím si, že niektorí nie. Prichystala som si pre vás malú a rýchlu súťaž o Rudú královnu. :) 
Zúčastniť sa môže každý čitateľ so slovenskou, alebo českou doručovacou adresou. Víťaz bude jeden a dostane čisto nový výtlačok tejto knihy. 
Ak sa chcete zúčastniť, stačí, aby ste mi napísali do komentára odpoveď na otázku Akú knihu momentálne čítate a ako sa vám zatiaľ páči?
Nezabudnite napísať váš email, aby som vás v prípade výhry mohla kontaktovať!
Musíte blog sledovať cez GFC (vpravo na blogu - sledovatelia) . Tiež na facebooku a instagrame
Ak budete súťaž zdieľať, pridajte si ďalší nový komentár s odkazom kde zdieľate. 
Súťaž trvá odteraz do stredy 24.8. do polnoci. Víťaza vyhlásim na facebookovej stránke, tak dávajte pozor. :)
Prajem vám ešte krásny deň.

12 komentárov:

  1. Díky za možnost soutěži o tuto knihu.

    Já jsem zrovna začala číst knihu s názvem Laurus, která vyjde až někdy na podzim. Bude to oříšek kvůli "hutnému" stylu psaní a náboženství, kterému je v knize věnována poměrně velká část. Ale líbí se mi, jak je na hlavním hrdinovi vykreslen předobraz života ve středověké Rusy.

    Sleduji tě jak na FB - Bára Alexová, tak na instagramu - baru.alex a jsem i pravidelným čtenářem blogu.
    Ještě jednou děkuji za možnost soutěžit a přeji hezký den :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mňa momentálne Percy poučuje o gréckych hrdinoch v knihe PJ and the Greek Heroes (..). Napriek podobnosti s Greek Gods sa mi to páči a bavím sa. Dokonca možno aj viac ako pri GG. :D

    Facebook - Emmalyn Š.
    Instagram - emarozec
    GFC - Emmaline S.
    Nech nám všetkým šťastie praje :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tiež sa veľmi teším zo súťaže. :)

    Moju myseľ akurátne zamestnáva Pravá tvár, čo je pokračovanie knihy Druhá šanca od slovenského autora a patrí to do akčného dobrodružného žánru. Veľmi sa mi zatiaľ páči, je to pre mňa určite zmena v dobrom zmysle.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pridávam ešte osobné info -->
      e-mail: zea.zuzu@gmail.com
      Facebook: Zuzana Ľ.
      Instagram: zetbooks
      GFC: Zuzana Ľ.

      Odstrániť
  4. Já jsem začala číst knihu Chaos, kterou jsem si koupila na knižním veletrhu. Jsem zatím na začátku, takže je těžké ještě posuzovat, ale vypadá to, že by mohla být zajímavá. Hodnocení má hodně dobré na to, že jsem jí koupila ve výprodeji za pár kaček.
    FB: Linduš Vandáková
    Instagram: lindus_vandakova
    E-mail: Vandakova2@seznam.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Momentálně mám rozečtených více knih, ale hlavně teď čtu Pýchu a předsudek. Knížka se mi zatím moc líbí, film jsem ale neviděla (vůbec nechápu :D). A taky nevím, proč jsem takovou skvělou knihu nezačala číst už dřív :D :)
    FB: Domča Valášková
    GFC: Domika

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Konečne som dostala do ruky pokračovanie Domu pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej a to Bezduché mesto! Som z toho úplne nadšená keďže prvá časť mi zmenila život a druhá od toho tiež nemá ďaleko :D Sériu rozhodne odporúčam každému a pravdaže sa už neviem dočkať filmu! FB: Vivienne Corgoova Instagram: sherlocked_slytherin email: vivi7102000@azet.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Já momentálně čtu knihu Poprask v sýrové uličce od Roberta Fulghuma. Tuhle knihu jsem dostala z Knihobita a velmi mě překvapila, protože sama bych si jí dříve asi nevybrala. Je to soubor povídek ze života s trochou nadsázky a v každé povídce najdeš něco k zamyšlení.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Děkuju za pozvání do soutěže! Musím říct, že tvůj blog se mi hodně líbí a našla jsi si nového čtenáře. Jinak tohle je povedená recenze.:)

    Momentálně čtu Líbali jsme se od Davida Levithana. Jsem na začátku,takže moc říct nemůžu, ale i tak je to zatím super. Před pár měsíci jsem se začala o LGBT hodně zajímat a tohle vypadá na dobrý přínos. Kdyby jsi náhodou neznala, v knížce je několik různých gayů a společně s dušemi mrtvých gayů pozorujeme jejich život.

    E mail: booksinmyworld@seznam.cz, Fb: Simča Prudíková, Instagram: simca_prudikova, Gfc: Simča

    sisibooksinmyworld.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  9. E-mail: kika14598@azet.sk
    FB: Kikuška Hulinová
    Instagram: kikus_kika14598
    GFC: Kristína Tinuš Hulinová

    Najskôr chcem poďakovať za súťaž. Rudú kráľovnu si chcem prečítať odkedy som o nej započula, že sa ide prekladať. :)
    Teraz čítam Scenář lásky, pokračovanie knihy Láska bez scénáře. Najskôr ma trochu odradilo, že knihy sú také hrubé a tiež, že ich ceny sú malé (cca 4€) a knihy teda asi nebudú stáť za to. OMYL!! Ja som beznádejná romantička, milujem romantické knihy a ož pri prvých kapitolách som sa do tejto série zamilovala. Hneď ako som dočítala prvú časť, tak som si musela zaobstarať druhú. Začala som ju čítať pred pár dňai a furt som na knihe nalepená. :D Niekomu by sa možno zdala trochu klišé a príliš naťahovaná, ale mne vyhovuje. Barmanka z malomesta a filmová hviezda...SKVELÁ KOMBINÁCIA! Určite knihy odporúčam a vážne nechápem, prečo stoja tak málo, keď majú určite oveľa väčšiu hodnotu. NA svojom blogu im v recenzii dám určite plný počet hviezdičiek. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. O týhle knížce jsem neslyšela, ale má moc pěknej obal :)

    Karolína

    OdpovedaťOdstrániť
  11. :D este stiham... tak citam akurat bhagvad gita to je vedska kniha a velmi sa mi paci
    n.princess@azet.sk

    OdpovedaťOdstrániť

Každý komentár poteší. :))