piatok 24. mája 2013

Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol : Jonas Jonasson - Recenzia


Anotácia : 
V spoločenskej miestnosti domova dôchodcov sa práve začala narodeninová oslava. Akurát sám storočný oslávenec sa tam nemieni ukázať. Namiesto toho vylezie cez okno na prízemí a skočí rovno do mäkkého záhona. Púť Allana Karlssona začína. Cestuje naprieč celým Švédskom, s kufrom, ktorý mu nepatrí. Bezstarostný starček má dosť času spomínať na svoj pozoruhodne prežitý život a zisťuje, že na dobrodružstvo nie ste nikdy starý... Úžasne vtipný román sa stal bestsellerom a vyšiel v tridsiatich jazykoch! 
  • Autor: Jonas Jonasson
  • Originálny názov: Stockholm Hundraåringen som klev ut genom Fönstret och försvann
  • Počet strán: 325
  • Preložila: Jana Melichárková
  • Vydavateľstvo: Ikar ; bux.sk
  • Moje hodnotenie: 4,5/5
Allan Karlsson sa rozhodol odísť bez ohlásenia. Všetko aj napriek tomu, že dnes sa v domove dôchodcov oslavujú jeho presne sté narodeniny. A zmizol naozaj originálnym spôsobom. Vyliezol z okna. Ani nevedel kam vôbec chce ísť. Nohy ho viedli na autobusovú stanicu, kam aj potom šiel.  Mladý chlap ho na stanici požiadal, či mu postráži obrovský kufor, pokiaľ on vykoná potrebu. Ako inak súhlasil. Len tak, z nenazdajky ho napadlo, prečo by som si nemohol ten kufor zobrať? Možno je v ňom užitočné teplé oblečenie. Nanešťastie ho zobral. Potom nastúpil na autobus, ktorý išiel nevedno kam.

Tu sa začína dobrodružstvo storočného starčeka. Kapitoly sa striedajú tak, že raz je tam súčasnosť, inokedy minulosť. Minulosť je písaná od roku 1905 po 2005. Teda od Allanovho narodenia. Keďže mu rodičia zomreli keď bol ešte malý, tak sa učil a žil sám. Našiel si zamestnanie a pokračoval v živote ďalej. Čo sa týka jeho putovania, tak je to vážne zaujímavé. Samotné putovanie z miesta na miesto z jedného kontinenta na druhý. Od Mexika, Spojené štáty cez Španielsko, Francúzsko, Švédsko po Rusko, Kóreu a Bali. Autor nás nešetrí dejepisom a poznávaním čias z pred sto rokov. Už len keď si pomyslím že tento starček precestoval doslova celý svet a k tomu spoznal osobne napríklad takých prezidentov ako Churchill, Roosvelt alebo Nixon. Takisto aj Stalina alebo Mao Ce-Tunga. 

Knižka je písaná humorne a tak pekne, že ma bavila. Na dejepise sme sa učili aj veci, ktoré sa spomínali v knihe. Lenže problém bol v tom, že nie dostatočne a nie dopodrobna. Tu som si to mohla nahradiť, pretože som si zapamätala kladné a záporné udalosti, ktoré som nevedela.

Príbeh je to pútavý a zábavný. Allan stretával počas úteku osoby ako napríklad členov a vodcu zločineckého gangu Never Again, červenovlásku chovajúcu slona alebo zlodejov a pouličného obchodníka. V každom prípade sa tu určite pobavíte a nebudete sa nudiť. Životný príbeh Allana, jeho kariéru počas ktorej sa ukáže, že okrem výbušnín dokáže rozumieť aj iným veciam a chtiac či nechtiac svojimi činmi ovplyvní nie len osud Európy, ale snáď všetkých kontinentov.

Aj napriek tomu, že je kniha určená starším čitateľom, myslím že sa bude páčiť povedzme aj o niečo mladším ročníkom. Pol boda jej strhávam len kvôli tomu, pretože občas sa vyskytli opisi, ktoré boli viacej zdĺhavé. 

Ďakujem vydavateľstvu Ikar a internetovému kníhkupectvu Bux za poskytnutie recenzného výtlačku. Knihu si môžete kúpiť TU.

4 komentáre:

  1. Je to výnimočná kniha, humorná, poučná, aj na zamyslenie sa, miestami aj bizarná. Mne sa veľmi páčila a určite bude v top najlepších kníh, ktoré som tento rok prečítala :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na toto sa chystám, tá obálka sa mi okamžite zapáčila. Som zvedavá, lebo nevyzerá to zle, len to je taký iný žáner pre mňa.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hej, aj ja som si myslela, že to nebude vôbec pre mňa. Lenže, keď som zistila, že je to písané miestami aj v minulosti, tak som sa potešila a s radosťou pustila do čítania. :) Dejepis mám rada.
      BTW: bola som prekvapená, že mi to trvalo tak dlho prečítať ;) cca. týždeň ...a už je to v pohode :D

      Odstrániť
  3. pro mě je to ideální žánr, mám ráda severské knihy, detektivky, satiru, tohle se mi líbilo hrozně moc a fakt mě to bavilo a pobavilo, teď to čte mamka a někdy procházím a ona se prostě nahlas směje :D dávala jsem si to na svém blogu jako úplně první recenzi, tak dyžtak mrkni :)

    OdpovedaťOdstrániť

Každý komentár poteší. :))