nedeľa 26. januára 2014

Gwind: Nezabiješ ? - Lívia Hlaváčková Recenzia

Anotácia:
Pre vysokoškoláčku Annu je vražda čosi nepredstaviteľné. Keď sa však náhle objaví vo zvláštnom svete a zajmú ju nájomní vrahovia, zabíjanie je odrazu neželanou súčasťou jej života. Ak chce prežiť, musí zabudnúť na mnohé z toho, čomu dovtedy verila. Odhaľuje život, city a motiváciu vrahov. Spoznáva miesto, v ktorom vládne mágia, dvorské intrigy a neľútostné boje. Aj Anna berie do ruky zbraň, hoci si nedokáže predstaviť, že by niekoho zabila. Lenže krvavý svet okolo nej jej nedáva veľmi na výber. Anna zisťuje, že jej vlastné hranice ležia úplne inde, než si kedysi myslela.
  • Autorka: Lívia Hlaváčková
  • Počet strán: 359
  • Vydavateľstvo: Ikar
  • Moje hodnotenie: 5/5
Anna sa nekontrolovateľne ocitá v neznámom svete. Je zmätená. Najviac ju znepokojujú  desiví chlapi s veľkými mečmi v rukách. A čo potom ich reč? Vôbec nezrozumiteľná. Ako je toto všetko vlastne možné ? Kam sa to dostala ? Vôbec sa jej to nedarí ovládať. Och, ako veľmi by sa chcela vrátiť. Možno sa jej to aj raz podarí...

Kniha  sa začína náhlim vtrhnutím do deja. Žiadne zbytočné omáčky a obkecávačky nenájdete. Spoločenstvo vrahov na seba nenechá dlho čakať. Prostredie, postavy, ich správanie a ešte mená sú odlišné od tých, na ktoré sme zvyknutý. Veď rozumeli by ste napríklad menám Ador a Gwind? Asi ťažko. Nuž, ale autorka si to pekne vymyslela. :) Gwind v ich reči znamená cudzinka. Ador je vlk. Súvislosť pochopíte hneď po prečítaní niekoľkých kapitol. Asi tak po štyridsiatich stranách som mala v tom všetkom guláš. Nečítalo sa mi to ťažko, práve naopak. Autorka má príjemný štýl, na ktorý nie som pri slovenských autoroch zvyknutá, ale čítalo sa mi jednoducho. Jediný problém mi robilo zapamätať si tie pekné mená. Myslím, že to bolo ťažšie než zvyčajne. Neskrývajú sa ani bojové, zručné akcie. Nájdeme ich hneď niekoľko. Opisy prostredia sú v celku podľa mňa zvládnuté obstojne. Zaujímavo napísané a je vidieť, že autorka to má všetko premyslené. Nenudila som sa, aj keď v určitých momentoch by som tam nenapísala tak zdĺhavo. :-) Nemám moc rada príbehy, ktoré sa odohrávajú v krátkej časovej línii. Našťastie, toto nebol jej prípad. Tu prejdú aj roky.

Hlavná postava, teda Anna mi nejako extra nesadla. Nestotožnila som sa s ňou, ale zase nebola naivná. Väčšinou sa najprv bála, ale ani sa jej nečudujem. Prešlo pár kapitol a bola ako vymenená. Ani by som ju nespoznala. Statočná, nebojácna a celá nabúrená pustiť sa do boja. Veď im to tam aj pekne natrela. Ador alias Vlk ma prekvapil svojím príbehom. Na Chrezz a Zagurga som si nemohla ani za neviem čo zvyknúť. Ďalšie postavy ako Syab, Prita, Kufel, Degel alebo Stina a Owimm pekne dotvárali dej a udržiavali nás v napätí.

Samozrejme nezabudnime ani na zápletky. A veru, bolo ich tam hneď niekoľko. Zatiaľ čo sme sa spolu s Annou v prvej polovici zoznamovali s prostredím, postavami a najmä so spôsobmi ich života, v druhej naberal dej na obrátkach, gradoval. Myslela som, že držím inú knihu pretože sa tam našlo toľko akcie. Jednoznačne niekoľkokrát ma pekne autorka aj vydesila. Zvedavosť u mňa nakoniec vyhrala a spôsobila to, že som ju doslova nechcela pustiť z ruky. Myslím, že knižku si môže obľúbiť ktokoľvek. Či už milovník fantasy alebo aj duša s romantickým zameraním. Autorka chystá aj pokračovanie na ktoré sa veľmi teším. Predsa len koniec nám nechal až priveľa otázok. ;)

Ďakujem Lívii Hlaváčkovej za poskytnutie knižky k recenzii.

3 komentáre:

  1. Táto kniha sa mi tiež veľmi páčila :) Úžasná kniha s perfektným nápadom :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pamätám si, ako som túto knihu videla v zozname očakávaných noviniek veľmi veľmi dávno..no odvtedy som sa akosi o ňu prestala zaujímať, až ty si mi ju pripomenula svojou recenziou a vyzerá veľmi zaujímavo :)

    OdpovedaťOdstrániť

Každý komentár poteší. :))