piatok 22. januára 2016

Nespútaní - Sophie Jordan - Recenzia

Anotácia:
Davy sa rozpadol svet, keď zistila, že je HTS pozitívna – že jej DNA obsahuje vraždiaci gén. Stratila svojho chlapca, rodinu a hlavne budúcnosť. Posledných pár mesiacov sa snažila presvedčiť, že ju jej gény nemôžu definovať, a sľúbila si, že sa nijako nezmení... Ale potom sa stalo to najhoršie. Zabila muža.
Teraz je na úteku a musí sa rozhodnúť, aký bude viesť život – či sa nechá ovplyvniť spoločnosťou, ktorá ju považuje za nevítanú, alebo pôjde za svojím srdcom a bude bojovať za život na slobode. Davy už ale nikomu neverí, a keď spozná Cadena, vodcu hnutia odporu, nedokáže viac veriť ani sama sebe, ani svojim pocitom.
  • Autor: Sophie Jordan
  • Originálny názov: Unleashed
  • Počet strán: 295
  • Preložila: Alica Brendzová
  • Vydavateľstvo: CooBoo 
  • Moje hodnotenie: 3/5

Hneď po tom, ako vo svete vypukol chaos s génom SVS sa ľudia jednoducho zbláznili. Každému, kto má vo svojej DNA tento vraždiaci gén, sa svoj doterajší svet zrútil ako domček z kariet. Všetko čo si mysleli, že vybudovali je skrátka preč. Hoci sa Davy, Seanovi, Sabine a Gilovi podarilo ujsť z ohavných rúk špeciálneho výberového výcvikového tábora, nie sú zachránení. Stále im ide o život. Aj keď útek nebol taký ľahký ako sa zdal, ani jeden z nich to nemieni vzdať. Davy sa snaží nájsť tú správnu cestu za slobodou a najmä nájdením aspoň trochu pravdy v sebe o tom, že nie je tým, za čo ju spoločnosť pokladá. Je ale naozaj taká silná, aby to dokázala?

„Davy, robíme, čo môžeme, aby sme na tomto svete prežili.“ Seanov hlas sa nesie do blednúcej tmy. „Nie sme dokonalí, ale nie sme ani monštrá. Sme skrátka ľudia.“

Spomínate si na to, čo sa dialo v Nevítaních? Na Davy, ktorá neustále fňukala nad svojím osudom, na nemožný systém a úžasného Seana? Tak poviem vám, s tým je koniec. Teda, až na ten systém. Bez neho by bola kniha o ničom, no nie? Späť ale k Davy a Seanovi. Už od začiatku Nespútaních ma kúsok po kúsku prekvapovala. Možno som v prvom diely nevidela všetko čo v nej je, netuším, no tu mi prišla ako vymenená. Som za to každopádne vďačná. Nie som si istá, či by ma znovu bavila jej ufňukanosť. Aj keď ju mám rada, nie je charakterom, ktorý by som zbožňovala. A Sean? No, tak ten si to s prepáčením posral. A to z vysoka. Dámy, nemusíte sa tešiť, pretože budete sklamané. :) Jedným z prekvapení v celej knihe je veľmi dôležitá postava, ktorou nás pani autorka rozhodne prekvapila. Niektorým sa pravdepodobne páčiť nebude, no môžem povedať, že ja medzi nich nepatrím. Celkom som si ten charakter obľúbila. 

Zatiaľ čo v prvom diely sme spoznávali a sledovali vývin spoločnosti na základe smrtiacieho génu v ľudskej DNA, v tomto nám neostávalo nič iné ako nečinne pozorovať celkom novú lovestory. Hoci sme pri hlavnej téme zostali, je ako keby autorka trochu zabudla o čom chcela pôvodne písať a uberala sa iným smerom. Tento smer naberal stále väčšie a väčšie obrátky až si myslím, že Nespútaní by mohla byť kľudne samostatná kniha a nie kniha v sérii. A dokonca záverečná... Postavy, ktoré sme spoznali a skúmali v Nevítaních sa v tejto knihe ako keby vyparili. Nemám až tak za zlé tie nové, ale keď si to tak zoberiem, predsa len chcela som čítať pokračovanie aspoň s niekoľkými pôvodnými postavami a nie len jednou. Z tohto hľadiska ma kniha nahnevala. 

„Rozhodne sa mi teraz neoplatí stratiť hlavu pre chlapca, oddaného snahe o nemožné, ktorý pravdepodobne príde o život na svojej najbližšej misii. Pre chlapca, ktorý vo mne zasial zrnko pochybnosti, či vo mne ešte nedrieme maličký kúsok dobra.“

Na druhej strane, niečo sa mi na Nespútaních aj páčilo. Možno to bol zápal pre akciu, možno Davyno vzchopenie sa. Tak či onak, keď si odmyslím fakt, že mi táto kniha príde ako začiatok iného príbehu, dosť som si ju užila. I keď kostra tohto druhého diela bez všelijakých omáčok je ako klasické klišé s menšími úpravami, čitateľ si to sprvu ani neuvedomí a nechá sa unášať na vlne napínaných momentov a malej predvídateľnej záhady. Autorkin nápad s jednotlivými ľuďmi ako zločincami ma bavil a ľúbi sa mi to, ako chcela povedať aby sme okamžite nehádzali všetkých do jedného vreca len preto, že jeden pán tak povedal. Alebo aby sme hneď neuverili rôznym báchorkám, ktoré o nás niekto vraví, pretože po čase by sme si to tvrdenie osvojili a prijali, aj keď sme vedeli, že to vôbec nie je pravda. Uznávam, že celkové spracovanie nebolo najlepšie, ale zase ani najhoršie. To, ako príbeh ukončila ma vôbec neprekvapilo, bolo to milé a cute. Nakoľko táto séria je moja prvá duológia som rada, že neexistuje tretí diel a keď nad tým tak rozmýšľam, ani si neviem predstaviť o čom by asi tak bol. Anyway, v každej knihe som si našla niečo, čo ma bavilo, viac sa mi páčili Nespútaní a je len na vás, či sa rozhodnete pustiť do tejto malej série. Stačí skúsiť. :)

Ďakujem spoločnosti Albatros Media za poskytnutie recenzného výtlačku. 
Knihu si môžete kúpiť TU.

1 komentár:

  1. Tuhle knihu jsem nečetla, ale nevypadá to špatně. Od Sophie sjem už četla Drakii a ta se mi moc líbila :)
    Double Infinity by Ella

    OdpovedaťOdstrániť

Každý komentár poteší. :))