nedeľa 19. apríla 2015

Elita - Kass Morgan - Recenzia

Anotácia:
Z tridsiatich piatich dievčat v Selekcii zostalo už len šesť elitných súperiek. America spolu s nimi naďalej bojuje o lásku princa Maxona, budúceho vládcu Illey, avšak stále si nie je istá, komu skutočne patrí jej srdce. Keď je s Maxonom, srdce sa jej chveje vzrušením, no zároveň sa obáva ich spoločnej budúcnosti. Pri Aspenovi, prvej veľkej láske, zas nedokáže zabudnúť na všetko krásne, čo spolu zažili. Elitné dievčatá sú však odhodlané získať princa pre seba za každú cenu. Konkurencia je stále tvrdšia, a preto sa aj America musí rozhodnúť. Neuľahčujú jej to ani rebeli, ktorí chcú zvrhnúť vládu kráľa, Maxonovho otca, a žiadajú zrušenie Selekcie. Keď si je America už istá svojím rozhodnutím, stane sa čosi nečakané a všetko sa zmení. Vyberie si napokon rozprávkový život s princom Maxonom alebo lásku Aspena, ktorý je jej bezpečným prístavom?
  • Autorka: Kiera Cass
  • Originálny názov: The Elite
  • Počet strán: 288
  • Diel: druhý
  • Preložil: Martin Polakovič
  • Vydavateľstvo: CooBoo
  • Moje hodnotenie: 3,5/5
Počet dievčat sa v Selekcii zúžil. Šesť z nich neustále bojuje o Maxonovo srdce. Každá z nich sa túži stať novou princeznou a jeho manželkou. Teda až na jednu výnimku.  Aj napriek tomu, že Maxon už na začiatku povedal milujem ťa, to ty si bola tá pravá už od začiatku, chcem si ťa vziať, America stále váha. Aspen, alebo Maxon? Jej nerozhodnosť spôsobí viac škôd ako úžitku. Veľa prekvapení, nečakané situácie, no aj hlúpe správanie niektorej postavy vás vyvedie z miery. Bude to kruté.

„Aspen a ja sme tu boli vzácnosťami – Päťka a Šestka vytrhnuté z ich monotónnych životov a umiestnené do paláca. Selekcia mi tak zmenila život, že som to občas zabudla oceniť.“

Po dočítaní posledných strán Selekcie som bola uchvátená týmto príbehom, aj napriek chybám krásy. No teraz, ako som skončila Elitu, mám zmiešané pocity. V jednom kútiku mojej duše  sa chcem strašne dozvedieť čo bude ďalej, no na druhú stranu, stojí to za to? Alebo sa len ďalší skvelý charakter stane korunovanou husou? Viem, môže to vyznieť príšerne, no čo je moc, to je moc. Zatiaľ čo som si Americu v predošlom diely veľmi obľúbila, tu som ju nespoznávala. Neskutočne ma nahnevala. Došľaka, čo si sa teleportovala do inej planéty či čo?!! Jej správanie bolo totálne iné, tými rozhodnutiami mi prišla ako nejaký robot bez duše. Naivnosť, hlúposť, smiešna žiarlivosť, sebeckosť sú Americine nové vlastnosti. Len si to predstavte, dve duše ktoré sa v nej bijú. Pripomínala mi Dr. Jekylla a Mr. Hyda, čo sme brali na angline. Pri tom sa vám zastavuje mozog a zvliekate si vlastnú kožu. K tomu všetkému jej komplex s tým či dokáže, nedokáže byť princeznou... Škoda reči. Asi ju nikdy nepochopím. Jednoznačne mala byť múdrejšia. Je strašne zaujímavé, ako to autorka dokázala. Len tak si zmeniť charakter postavy z jednej stránky na druhú. 

„Držala som v rukách ten malý kúsok papiera a list od otca. Spomenula som si, s akou istotou mi Aspen hovoril, že nemôžem byť princeznou. Spomenula som si, že vo verejnej ankete som skončila na poslednom mieste. Pomyslela som na Maxonov tajný prísľub zo začiatku týždňa... Zatvorila som oči a zamyslela sa nad sebou. Naozaj to dokážem? Budem schopná byť ďalšou princeznou Illey?“

"It’s the most wonderful and terrible thing that can ever happen to you,” she said simply. “You know that you’ve found something amazing..."Ľúbostný trojuholník v tomto príbehu mi príde divne smiešny. A nasilu nútený. Aspena nemám rada, hoci sa správal menej idiotsky než v Selekcii. Inak je nudný a nezaujímavý. Maxon konečne ukázal, čo sa v ňom po celý čas skrývalo. Zobral odvahu a jeho kuráž ma šokovala, ale páčilo sa mi to. Nenechal sa od nikoho buzerovať a postavil sa im. Ideš chlape!! Po celý čas, čo som čítala, som sa tešila kedy sa znova ukáže na scéne. Jeho a Americin vzťah ma neustále frustroval. Raz sa pohádajú, on urobí niečo nečakané, jej sa to nepáči, ona trucuje, on ju utešuje... Stále dokola. Komu sa toto páči a baví ho to?! Na druhú stranu, našťastie to zachraňovali vedľajšie postavy, ktoré mi moc spríjemňovali čítanie. Podľa mňa Marlee a Carter sú úplne skvelí a fandím im. Celeste, Kriss, Elise využívajú situácie ako sa len dá dostať k Maxonovi, čomu naprosto rozumiem. Kráľ sa nám tu pekne vyfarbil, ukázal že predsa je len kráľom on. Možno sme už aj zabudli akú veľkú a účinnú má moc. Americina rodina, konkrétne May a jej otec sa mi zdajú milí a príjemní, snáď si to nepokazia v Prvej. Rebeli ma omnoho viac zaujali ako minule. Z jednej strany ma pobavili a z druhej desili. Či už tí Severní, alebo Južní som si istá že sa vo finále dozvieme niečo strašne šokujúce, na čo nezabudneme a bude to naozaj nemilosrdné.

„Pritisol si ma bližšie k hrudi. „Nie, mal som k tebe byť úprimnejší.“ „Mala som byť trpezlivejšia.“ „Mal som ťa požiadať o ruku v tú noc v tvojej izbe.“ „Mala som ti to dovoliť.““

Príbeh si zachoval svoju úroveň, aj napriek tomu že je druhý v poradí. S výnimkou správania hlavnej postavy vo vzťahoch s chlapcami, som si ho napokon zamilovala. Ach, bolo to veľmi intenzívne.  Všetky tie nástrahy a pletky v paláci sú napísané s množstvom lákadiel. Pár napínavých scén, dychberúce vyvrcholenia a prekvapivé momenty vašich obľúbených charakterov vás vyvedú z pokojného čítania a pridajú mu presnú dávku toho tajomného, čo na ňom máme práve radi. Ak neberiem do úvahy Americu, čítalo sa mi, tak ako v predošlom diely, bez problémov a priam super. V tomto autorke nemám čo vytknúť. Každej postave dala zmysel a vykreslila ich veľmi vierohodne. Dej nabral to správne tempo, pri ktorom si ani neuvedomujete akou rýchlosťou sa dostanete ku koncu knihy. Čo neprehliadneme je to, že píše mimoriadne pútavo. Za toto ju chválim.


Skrátka ak ste sa ešte nerozhodli, či začať čítať túto sériu, bežte do najbližšieho kníhkupectva a dajte im šancu. Aspoň pre tie krásne obálky. Možno vás prekvapia a zavedú do sveta o ktorom sa vám ani nesnívalo. Tretia kniha z trilógie, Prvá, u nás vyjde v septembri.


Ďakujem spoločnosti AlbatrosMedia za poskytnutie recenzného výtlačku. 
Knihu si môžete kúpiť TU.

8 komentárov:

  1. Stále váham, či dať knihám šancu. Počula som veľa názorov pre a proti ale asi to vyskúšam :D Za to nič nedám :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite vyskúšaj, keď ťa zaujala, bude sa ti páčiť. :)

      Odstrániť
  2. Tuto knihu si určitě co nejdříve přečtu, jelikož jsem před nedávnou dobou četla první díl, který mě zaujal a celkově se mi velmi líbil. Jsem zvědavá, zda se příběh bude vyvíjet dle mých očekávaní :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Každému sa páči niečo iné, ale keďže Selekcia sa ti moc páčila, budeš spokojná, Teda, až na Americu. :)

      Odstrániť
  3. Chystám se na ni a jsem zvědavá, těším se! Selekce byla super. :)
    Á já miluju Aspena! :D

    Nicméně skvělá recenze! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne :)) Ach Aspen, to je také teľa. :D V Selekcii som ho ešte tak mala trošičku rada, no v Elite už nie. :D

      Odstrániť

Každý komentár poteší. :))